Yora Rienstra Elektra Podcast
Yora Rienstra

Yora Rienstra over haar slechtste shows

Yora Rienstra over haar slechtste shows, spelen in zielloze gebouwen, een grote online ruzie met een schouwburg, gedwongen opgenomen worden voor een rol, haar TV-opname zonder enige lach en nog veel meer.

Elektra Podcast is genomineerd voor Beste Podcast bij de Podcast Awards. Klik hier om te stemmen.

Meer over Yora vind je hier https://www.yorarienstra.com/

De aflevering met Peter Pannekoek vind je hier

De aflevering met Jochem Myjer vind je hier

De aflevering met Johan Goossens vind je hier

Bio
Yora Rienstra (Amsterdam, 6 maart 1981) cabaretiere, programmamaker, presentator, actrice en radio DJ.  Rienstra studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse toneelschool en kleinkunstacademie. Ze won op 6 april 2009 in De Kleine Komedie te Amsterdam het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Tevens won zij de publieksprijs van dit concours.

Daarna maakte zij achtereenvolgens de Cabaretprogramma’s: 

Aan jou heeft het niet gelegen (2009 – 2011)

We maken er wat van (2012 – 2013) 

Yora Drukt Haar Snor (2014 – 2015)

en Eerlijk gezegd (2016 – 2017)

Haar voorstellingen worden lovend ontvangen. De Volkskrant noemt haar ‘Een comédienne met diepgang’. Trouw roemt haar ‘mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen’. 

Herman van Veen zingt het door Rienstra geschreven liedje Ik hou van jou in zijn theatershows en is te horen op zijn cd Sprakeloos.

Ook speelde Yora bij Solostories (2017) de rol van Emmain de toneelversie van de bestseller Paaz van Myrthe van der Meer en daarna de toneelversie van het tweede boek UP (2019 – 2020). Over een vrouw die op een gesloten afdeling belandt van een Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis. Yora liet zich ter voorbereiding op de rol zelf 24 uur opnemen op die afdeling.

Yora was op tv te zien bij o.a. DWDD als Jeanet van Boer Aad (Boer zoekt vrouw), De Slimste MensToren CDe Dino Show, Divorce en Draadstaal.

In 2014 krijgt ze haar eigen radioprogramma Ha! Die Yora (BNN VARA) elke zondagavond te horen op NPO Radio 2. In 2015 stopte dit programma en krijgt ze samen met Sander de Heer een nieuwe show op de zaterdag en zondag tussen 14:00 en 16:00 met Yora en Sander (BNN VARA) op NPO Radio 2.

Van november 2016 tot april 2021 is Yora vier seizoenen een van de vaste presentatoren en makers van het BNNVARA televisieprogramma Rambam op NPO 3.

In 2019 wordt ze ook een van de vaste presentatoren bij de Nieuws Update, een online streamingdienst van het Algemeen Dagblad en de zeven aangesloten regionale titels van De Persgroep. Ook is Yora sinds medio 2019 regelmatig te zien op het Youtube-kanaal van de Wegenwacht.

In 2021 maakt Yora de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs (VPRO). Een docu over gay jongeren die op streng Christelijke scholen zitten en niet worden geaccepteerd. Deze werd uitgezonden op 5 augustus 2021 op NPO3.

In 2022 maakt Yora de vierdelige documentaire serie over de woningcrisis

Half Holland Dakloos (VPRO). Deze wordt vier weken lang in maart 2022 uitgezonden op NPO 3 en wordt lovend ontvangen door de pers. 

Naast haar theater, tv en radiowerk maakt Yora sinds 2020 samen met journalist en schrijver Haroon Ali, de podcast Opgewonden.

Ook doet Yora werk als voice over en is ze spreker / dagvoorzitter op congressen. 

Luister deze aflevering op:

Deel deze aflevering op:

Doneren?

Vind je Elektra leuk, steun dan de podcast en doneer een paar euro via Steun Elektra. Doe een kleine maandelijkse donatie voor extra afleveringen en leuke extra’s. Blijf op de hoogte van Elektra Podcast en Wouter Monden, meld je aan voor de nieuwsbrief.

Doneer

Luister ook naar:

Diederik van Vleuten

Dat heeft zich in volstrekte stilte afgespeeld

Diederik van Vleuten over zijn slechtste shows zoals spelen na het eten van bedorven vis, een brandalarm tijdens je premiere, een rangeerterrein in Lelystad en nog veel meer. De aflevering met Erik van Muiswinkel vind je hier Voor de crewmembers is er nog een bonusaflevering bij de aflevering beschikbaar. Meer over Diederik vind je hier Bio volgens WikipediaDiederik van […]

Arie en Silvester

Hij legt zo een pistool op tafel

Arie en Silvester vertellen over hun meest bizarre ervaringen, zowel solo als als duo. Er komen messen voorbij, een rechtszaak, een zaal van 500 studenten waarvan er 300 na twee minuten al weer vertrekken en Arie vertelt waarom hij niet professioneel zou zijn.

Johnny Trash

Mooie meisjes zijn dooie meisjes

Johnny Trash vertelt waarom je beter af kan gaan met een band dan in je eentje, over spelen in een zaal van 2000 man waar er maar vier inzitten en over een tournee langs Vlaamse gevangenissen waarbij het liedje ‘Mooie meisjes zijn dooie meisjes’ iets teveel herkenning opwekt.

Murth Mossel

Ik vind dit echt niet kunnen!

Murth over spelen achter een muur, over mensen die niet luisteren naar een stuk over mensen die niet luisteren en over kalm blijven als iemand vindt dat hij, geboren en getogen Nederlander, vanwege zijn huidskleur niet zou mogen zeggen ‘wij Nederlanders’.