Wim Helsen

Het geschenk van pijnlijk slechte optredens

Luister deze aflevering op:

Deel deze aflevering op:

Wim Helsen Elektra Podcast

Wim Helsen

Wim Helsen over zijn slechtste shows zoals een show in eht openluchttheater in het Vondelpark in Amsterdam, je bewust in de foyer gaan staan schamen, aanmoedigingen als heckels, het lied van de bananas, vermomde Duitsers en nog veel meer.

Meer over Wim vind je op wimhelsen.be/

We namen deze aflevering op in de bovenfoyer van De Kleine Komedie, waarvoor dank.

De comedian die zichzelf heckelt met zijn meest donkere gedachten is natuurlijk Eddie Pepitone. Een video ervan vind je hier.

We hebben het over een paar collega’s die al eerder te gast waren. Hun afleveringen vind je hier: Thomas Smith en Bas Birker

Wim Helsen bio volgens Wikipedia

Hij begon met cabaret in 1998, toen hij samen met Randall Casaer het duo Vrolijk België vormde. Ze wonnen daarmee de Humorologie-wedstrijd in hetzelfde jaar. Ze maakten nadien nog twee voorstellingen: Huppen in brak water en Geheimzinnig dansen.

In 2001 begon Helsen solo, en haalde zo in 2002 de finale van het Leids Cabaret Festival.

Hij verscheen in 2004 regelmatig in het Nederlandse televisieprogramma Vara Laat met het typetje Generaal Maurice. In deze hoedanigheid was hij ook te zien tijdens de inleiding van de dvd Mannen met Vaste Lasten van Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten.

In eigen land trad hij op als vaste gast in het stand-upcomedyprogramma Comedy Casino op Canvas.

In 2006 was hij vaste gast in het Nederlandse humoristische programma Onder de tram van de VARA. In dat jaar werd Helsen genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs 2005-2006, de Poelifinario, de prijs voor de theatermaker(s) van de beste avondvullende voorstelling. Theo Maassen won echter.

Gedurende het televisieseizoen 2006-2007 was hij elke weekdag te zien in de tv-rubriek Vrienden van de poëzie van Man bijt hond op Eén. Van 3 december 2007 tot 9 januari 2008 was hij te zien in de rubriek De Lustige Lezers, waarin hij samen met Adriaan Van den Hoof een strip voorlas. Op 10 januari was hij ook nog even te zien, maar hij werd weggestuurd door Bruno Vanden Broecke.

Einde 2007 werden zijn shows Heden Soup! en Bij mij zijt ge veilig herwerkt tot een boek.

In maart 2008 kreeg hij een eigen programma op Canvas, de talkshow Het Programma Van Wim Helsen, samen met copresentatrice Sien Eggers.

Begin 2009 speelde Helsen de hoofdrol als stuntman in de film Dirty Mind van regisseur Pieter Van HeesDirty Mind is een zwarte komedie. De stuntman is eerst een heel verlegen jongen, maar na een ongeval verandert zijn persoonlijkheid volledig en wordt hij zeer extravert en vrijgevochten.

Einde 2009 was hij kandidaat in De Slimste mens ter wereld, quizprogramma van Erik van Looy. Hij hield het twee afleveringen vol en werd toen uitgeschakeld door Bent van Looy.

In 2010-2011 werkte hij voor de Nederlandse omroep VPRO: samen met Theo Maassen en Stefaan Van Brabandt schreef en speelde hij mee in de zesdelige fictiereeks “Geen Probleem”.

In de periode van valentijn 2012 toerde hij mee met ‘Saint Amour’ van ‘Behoud de begeerte’. Tijdens deze literaire voorstelling besprak hij ‘op zijn Helsens’ een oud gedicht over een liefde op het eerste gezicht.

In 2012 schreef hij de tekst voor de “Bus vol leugens”, een locatie-theaterproductie van HETPALEIS waarvoor Michiel Van Cauwelaert het concept en de installatie bedacht.

In 2016 werkte Wim Helsen mee aan Clinch, een komische reeks voor tv, geschreven door Roy Aernouts, en herschreven door Arnouts, Herwig Ilegems en Wim Helsen.

Tevens was hij tussen 2017 en 2020 een van de vaste juryleden van het vier programma de slimste mens ter wereld.

Sedert de herfst van 2015 zendt Canvas vier weekavonden per week Winteruur uit met en door Wim Helsen. In dit programma in productie van Panenka ontvangt Wim Helsen vergezeld van een golden retriever, die meestal slapend op de bank naast hem ligt, een gast die een tekst meebrengt die hem of haar geraakt heeft.

Doneren?

Vind je Elektra leuk, steun dan de podcast en doneer een paar euro via Steun Elektra. Doe een kleine maandelijkse donatie voor extra afleveringen en leuke extra’s. Blijf op de hoogte van Elektra Podcast en Wouter Monden, meld je aan voor de nieuwsbrief.

Doneer

Luister ook naar:

Jeron Dewulf

Het West-Vlaams Ventenkoor

Jeron Dewulf vertelt over zijn foute vrienden in de gevangenissen van Vlaanderen, een vogelenkoor, het West-Vlaams Ventenkoor en natuurlijk Café Far West in Loenhout.

Dian Liesker, Hanneke Drenth en Ellen Dikker

HET WAS DE HEL!

Dian Liesker, Hanneke Drenth en Ellen Dikker van Tis hier geen hotel over spelen voor bejaarde bankiers, ongemakkelijke momenten op en naast het podium en nog heel veel meer. Meer over de voorstelling lees je hier We namen deze aflevering op in Chassè Breda. Over Tis hier geenhotel:Nóg meer gesmijt met deuren, hopeloos bankhangen en lege […]

Alex Ploeg

Ze wilden hun SuperSoakers niet inleveren

Alex Ploeg over zijn slechtste shows. Alex over spelen voor pubers, een show met 6 (zes!) vrijgezellenfeesten in de zaal, bejaarden en slapende mensen op zitzakken. Alex treedt op als stand-up comedian, tourt met avondvullende voorstellingen en werd in 2019 en 2022 genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor meest belovende cabarettalent. Alex is […]

Jörgen Raymann

Fuck you met je Cotton Club

Jörgen over zeer goed betaalde maar slechte shows, spelen in huiskamers en waarom hij de oorspronkelijke titel voor The Comedy Factory een heel slecht idee vond. Meer over Jörgen vind je hier Deze opname deden we online en omdat wat er mis ging is mijn stem zachter dan die van Jörgen. Alhoewel Jörgen Raymann werd geboren […]