Samba Schutte

Ze zeiden niet hoe láát ik moest spelen

Luister deze aflevering op:

Deel deze aflevering op:

Samba Schutte over zijn slechtste shows

Samba Schutte

Samba Schutte over zijn slechtste shows zoals spelen op een zonsopgangfestival en voor een publiek dat apengeluiden maakt en nog veel meer.

Meer over Samba vind je hier

Meer over de serie Our Flag Means Death vind je hier en je kijkt hem op HBO MAX.

Samba’s bio volgens Wikipedia (NouakchottMauritanië1 februari 1983) is een Afrikaans-Nederlands stand-upcomediancabaretier en acteur die in 2006 de jury- en publieksprijs won op het Leids Cabaret Festival. Zijn vader komt uit Nederland, is christen en werkt in Afrika. Zijn moeder komt uit Mauritanië en is moslim. Hij is speler van The Comedy Store in Los Angeles.

Nederland

Nadat Schutte twee jaar in Mauritanië had gewoond, verhuisde het hele gezin naar Ethiopië. In 2001 verhuisde hij naar Nederland om aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht te studeren en begon hij tevens met Engelstalige stand-upcomedy. In 2006 studeerde Schutte af met de titel “Bachelor of Theatre in Theatre and Education”. Zijn afstudeerproject heette Hekje. In datzelfde jaar deed Schutte mee aan het Leids Cabaret Festival met het programma Kun Min Woni An (Dit is wie ik ben), waarin scènes met de djembé voorkwamen, en hoewel hij beginneling in het vak was, won hij zowel de jury- als de publieksprijs.

In 2009 ging Schuttes eerste avondvullende voorstelling Hakili Jambar (de Geest van een Krijger) in première. In 2010 kondigde hij een nieuwe avondvullende voorstelling met de titel Je maintiendrai aan, maar hij voelde zich er niet klaar voor. Zijn doel was om een betere acteur en stand-upcomedian te worden en in 2009 deed Schutte mee aan de Hey Hollywood Here I Come showcase, een auditie voor buitenlandse stand-upcomedians en acteurs die voor meerdere agenten mogen laten zien wat ze kunnen. Veel agenten belden hem terug, maar niemand wilde zijn visum voor Amerika sponsoren. Hij vond na enige tijd toch een sponsor en moest in Nederland negen maanden wachten op zijn visum. Schutte zei alle boekingen van Je maintiendrai in de theaters af, zodat hij naar Los Angeles kon verhuizen.

Los Angeles

In Los Angeles deed hij vele audities voor films en reclamespotjes. Zo speelde hij in de film I Think My Facebook Friend Is Dead, die op de internetpagina van Amazon.com de bestbekeken film was. De korte film Haleema waarin Schutte een rol speelde, werd vertoond op menig filmfestival en was de openingsfilm van de Berlinale (het filmfestival van Berlijn). Schutte speelde ook een rol in een reclamespotje van een chipsfabrikant. Tevens deed Schutte mee aan het concept Buni TV, een humoristisch digitaal videoplatform bedoeld om Afrikanen bij elkaar te brengen via het internet en op mobiele telefoons.

In januari 2013 werd Schutte uitgenodigd om op te treden tijdens de finale van de Culture Comedy Award (waar hij in 2004 de finale had gehaald maar geen prijs gekregen) en vertelde hij in interviews op radio en televisie dat hij in december 2013 terug naar Nederland ging om zijn soloprogramma Je maintiendrai te spelen.

Tijdens het theaterseizoen van 2015-2016 ging Schutte terug naar Nederland vanuit Los Angeles om een reprise van zijn laatste Nederlandse show Je maintiendrai te spelen.

In 2022 speelde Schutte de rol van Roach in de HBO Max serie Our Flag Means Death. Roach is de chefkok op het schip The Revenge van Stede Bonnet, ook wel bekend als The Gentleman Pirate.Doneren?

Vind je Elektra leuk, steun dan de podcast en doneer een paar euro via Steun Elektra. Doe een kleine maandelijkse donatie voor extra afleveringen en leuke extra’s. Blijf op de hoogte van Elektra Podcast en Wouter Monden, meld je aan voor de nieuwsbrief.

Doneer

Luister ook naar:

Sjamke de Voogd en Maria Kraaijkamp

Die gifbeker moet leeg

Sjamke de Voogd en Maria Kraaijkamp over hun slechtste shows, een theater waar alles misging behalve de show zelf, verkeerd aangekondigd worden en nog heel veel meer. De aflevering van Sjamke samen met haar zus Nellerike vind je hier Meer over Sjamke vind je hier Meer over Maria vind je hier Bio SjamkeMijn naam is Indonesisch-Fries. Sjam komt […]

Soe Nsuki

Ik had nul jokes

Soe Nsuki vertelt met aanstekelijk plezier over optreden terwijl je nog geen grappen hebt, het publiek in het legendarische Sint Anthonis en hoe frustrerend het is om als publieksopwarmer om 01:00 je publiek wakker en vrolijk te houden terwijl iedereen gewoon naar huis wil.

De Gestampte Meisjes

Het hoet al niet meer

De Gestampte Meisjes over hun slechtste shows, over spelen op festivals, een rare brief en nog heel veel meer. Meer over de Gestampte Meisjes vind je op https://www.degestamptemeisjes.nl/ Bio In 2015 maakten De Gestampte Meisjes hun eerste voorstelling Schaam Streken. Dit bleek een succes want we wonnen de Amsterdam Fringe Bronze Award, At Zimihc Gezelschapsrijs en […]

Harry Glotzbach

Hier is 'ie .... eh... Henk Glasbak!

Harry over dodelijke aankondigingen door CEO’s, spelen voor 150 dronken parfumeriemedewerksters en over kapot gaan voor de hele Nederlandse snowboardindustrie terwijl je daarna nog dagen samen in hetzelfde hotel zit.