Boban Braspenning

Het was zo'n ellende

Luister deze aflevering op:

Deel deze aflevering op:

Boban Braspenning in Elektra Podcast

Boban Braspenning

Boban Braspenning over zijn slechtste shows, Boban over van het presenteren van een festival waar de jury op zich laat wachten, een online wedstrijd en nog heel veel meer.

Meer info over Boban vind je hier https://bobanbraspenning.nl/

Bio
Boban Benjamin Braspenning, geboren in Utrecht, is een veelbelovende cabaretier die op 27-jarige leeftijd al een opmerkelijk carrièrepad heeft bewandeld. Met drie universitaire diploma’s op zak heeft hij het leven als consultant verruild voor het podium. Zijn unieke stijl en maatschappijkritische humor maken hem een opvallende verschijning in de Nederlandse cabaretwereld.

Braspenning is een spraakwaterval vol jeugdig enthousiasme. Als voormalig consultant en houder van drie universitaire graden, aarzelde hij niet om de zekerheid van een goedbetaalde baan op te geven voor een onzeker bestaan als cabaretier. Zijn stijl wordt omschreven als een mix van humor en maatschappelijke kritiek.

Hij groeide op in Vinex-wijk Voordorp en verhuisde later met zijn gezin naar Bilthoven. Zijn schooltijd bracht hij door op De Werkplaats, waar zijn liefde voor het toneel ontstond. Ondanks zijn goede opleiding in bestuurskunde, economie en ethiek, besloot hij dat dit niet was wat hij zocht. Zijn creatieve kant kwam naar voren toen hij een kinderboek over banken schreef en presenteerde in Carré. Dit leidde tot een ommekeer in zijn carrière.

Braspenning nam deel aan het Amsterdams Kleinkunst Festival en won het Groninger Studenten Cabaret Festival, wat zijn definitieve doorbraak als cabaretier markeerde. Zijn voorstelling “Boompje, beestje” richt zich op woningnood en economische misstanden.

Met humor en cynisme behandelt hij onderwerpen als woningnood, jubelton, bitcoins en maatschappelijke misstanden. Hij beschouwt het theater als de moderne kerk, waar mensen samenkomen om te lachen en te reflecteren op essentiële kwesties. Als cabaretier wil hij “masseren waar het pijn doet” en aarzelt niet om de vinger op de zere plek te leggen.

Hoewel hij cabaret en muziek combineert in zijn shows, benadrukt hij dat hij trots is op zijn vermogen om zowel de muziek als de teksten zelf te maken. Zijn inspiratie komt onder andere van de overleden cabaretier Jeroen van Merwijk, die hem adviseerde nooit naar tips te luisteren.

Boban Braspenning is vastbesloten om zijn publiek te confronteren met maatschappelijke vraagstukken en tegelijkertijd een lach op hun gezicht te toveren. Met zijn talent en toewijding heeft hij zijn plek gevonden in de Nederlandse cabaretwereld, en hij kijkt uit naar een veelbelovende toekomst op het podium.

In Elektra Podcast vertelt Boban Braspenning over zijn slechtste shows.

Doneren?

Vind je Elektra leuk, steun dan de podcast en doneer een paar euro via Steun Elektra. Doe een kleine maandelijkse donatie voor extra afleveringen en leuke extra’s. Blijf op de hoogte van Elektra Podcast en Wouter Monden, meld je aan voor de nieuwsbrief.

Doneer

Luister ook naar:

Stephen Bell

Wat ben jij een loser!

Stephen Bell over zijn slechtste shows, over spelen in Berlijn, een bizar feest met strippers, hecklers, reizen naar Ierland in de jaren 90 en nog heel veel meer. Meer over Stephen en zijn comedyclub vind je hier Bio volgens Clubhaug.comAls geboren Ier en getogen Brabander ziet Stephen zichzelf graag als het beste van twee werelden. Hij […]

Michiel Eijsbouts

In het Duits getolkt

Michiel Eijsbouts over zijn slechtste shows, over getolkt worden in het Duits, prins Bernhard, zijn mislukte poging tot stand-up en nog heel veel meer. Michiel schrijft veel voor De Speld en doet ‘De Speld Live‘. Bij deze aflevering is een bonusaflevering voor de crewmembers waarin het o.a. over Donald Olie gaat. Crewmember worden? Kijk hier De […]

Dian Liesker, Hanneke Drenth en Ellen Dikker

HET WAS DE HEL!

Dian Liesker, Hanneke Drenth en Ellen Dikker van Tis hier geen hotel over spelen voor bejaarde bankiers, ongemakkelijke momenten op en naast het podium en nog heel veel meer. Meer over de voorstelling lees je hier We namen deze aflevering op in Chassè Breda. Over Tis hier geenhotel:Nóg meer gesmijt met deuren, hopeloos bankhangen en lege […]